UTVIKLE:  SERVICE  LEDELSE  PERSON  DISK-TEST  KURS  OM OSS  e-KURS  FAQ 
Referanser Bli vår kunde SØK
 
Historikk om DISK-modellen og type-tenking Back

DISK er en forklaringsmodell for hvordan vi kan dele inn ulike typer atferd.Dette har menneskeheten syslet med i lange tider. Horoskoper, Kinesisk astrologi, Hippokrates, ja selv i Bibelen finner vi slike oppskrifter. Til forskjell fra disse bygger ikke DISK-modellen på stjernetegn og filosofiske antagelser, men på nøye vitenskapelig forskning. I denne artikkelen kan du lese om den historiske bakgrunnen for denne tenke-måten, og forskningen bak DISK-modellen.

- Hva bygger DISK- modellen på?

DISK er en forklaringsmodell for hvordan vi kan dele inn ulike typer atferd. Den gir en oppskrift på hvordan vi kan oppfatte og sette ord virkeligheten. Men den inneholder ingen absolutt sannhet om hvordan virkeligheten er.  Dette har menneskeheten syslet med i lange tider.  Horoskoper, Kinesisk astrologi, Hippokrates, ja selv i Bibelen finner vi slike oppskrifter.  Til forskjell fra disse  bygger ikke DISK-modellen på stjernetegn og filosofiske antagelser, men på nøye vitenskapelig forskning.  I denne artikkelen kan du lese om den historiske bakgrunnen for denne tenke-måten, og forskningen bak DISK-modellen.  

Historikk

Det generelle konseptet om adferdstyper går langt tilbake i tiden. Mange gamle skrifter fra forskjellige kulturer taler om forskjellige ?typer? mennesker. Forskjellige religiøse skrifter - inkludert Bibelen og senere kristne og jødiske kilder - beskriver forskjellige mennesketyper.

 

Mange av disse forsøkene på å klassifisere eller ?typifisere? mennesker identifiserer fire forskjellige mennesketyper og beskriver noen spesielle trekk i deres adferd. Noen filosofer relaterer disse forskjellene til nøkkel-elementer i vårt miljø; luft, vann, ild og jord. Andre modeller relaterer adferds-forskjeller til forskjellige kroppsvæsker.

 

En av disse modellene finnes i gamle skrifter fra kjente personer om Aristoteles og Hippokrates i det gamle Hellas. Disse modellene er på mange måter forbausende lik DISK-modellen som vil skal beskrive.

 

En oppdatert versjon av denne gamle modellen brukes fremdeles av flere nålevende kristne forfattere og lærere. De typene som er identifisert ved denne modellen omfatter:Du må være registrert som abonnent for å kunne lese hele artikkelen.


Author: Øystein Hauglie
Date: 2/27/2015
    Skriv ut

 Tips en venn

Avsenders e-post:
 
Mottakers e-post: