UTVIKLE:  SERVICE  LEDELSE  PERSON  DISK-TEST  KURS  OM OSS  e-KURS  FAQ 
Referanser Bli vår kunde SØK
 
Selvledelse ? århundrets lederprosjekt Back

Jan Spurkeland om selvledelse:
Det handler mer og mer om selvledelse og utstrakt delegering, og mindre og mindre om styring og kontroll. Kompetente medarbeidere trenger fullmakter og frihet ? ikke skulderkikkende voktere. Derfor er det betydningsfullt at våre ledere evner å stole på folk og gjøre dem selvstendige.

Skrevet av Jan Spurkeland

Ledelse som bedrifts- og organisasjonsressurs er kun et element i en serie av viktige oppgaver. Det handler mer og mer om selvledelse og utstrakt delegering, og mindre og mindre om styring og kontroll. Kompetente medarbeidere trenger fullmakter og frihet ? ikke skulderkikkende voktere. Derfor er det betydningsfullt at våre ledere evner å stole på folk og gjøre dem selvstendige.

Å lede mennesker til selvledelse blir vårt århundres største ledelsesprosjekt. Det handler om flere delprosjekter og mange nye holdninger. Holdningene går på å jobbe med tillit og relasjoner. Delprosjektene vil handle mest om noen lederferdigheter som er svært dårlig utviklet hos de fleste av dagens ledere.

«Morgendagens ledere vil måtte lære noe om superledelse. Det er den lederstilen som kreves for at medarbeidere utvikler selvledelse.»


Ledelse vil stille krav til pedagogisk tenkning og metodikk. Det vil gjøre coaching- og trenerferdigheter viktigere enn før. I bunnen vil en måtte satse på psykologisk bevissthet og innsikt. Trenere, pedagoger og psykologer vil få mye å gjøre når dagens ledere skal utvikles. Dessuten vil lederne og medarbeiderne måtte trenes i kognitiv ledelse av seg selv. Større evne til å motivere seg selv, sette mål for seg selv og belønne seg selv er trinn på veien mot selvledelse. Vår kognitive evne til å styre og jobbe med tankenes kraft er nok forskjellig fra individ til individ. Vi blir fostret til å forvente føde fra andre. I for liten grad blir vi trent til å hente føde fra egne indre ressurser. Disse ressursene kan gjøre mennesker selvgående og energiske, dersom de blir vekket og stimulerte.Du må være registrert som gjest for å kunne lese hele artikkelen.


Author: Øystein Hauglie
Date: 2/27/2015
    Skriv ut

 Tips en venn

Avsenders e-post:
 
Mottakers e-post: